Enter in Blue
Image default
Woning en Tuin

Op een makkelijke manier energie besparen

Door de stijgende energieprijzen worden we erop gewezen hoe belangrijk het is om spaarzaam om te gaan met energie. En hoewel de Vlaamse overheid steun biedt in de vorm van een uitgebreid energiesteunpakket, kunnen alle beetjes helpen als het gaat om het besparen op energie. En daarom geven we in dit artikel alvast een aantal tips waar je mee aan de slag kunt.

Sluipgebruik voorkomen

Wist jij dat sommige apparaten energie verbruiken terwijl ze op standby staan? Je kunt dit niet bij alle apparaten voorkomen, maar bij een aantal wel. En bij die apparaten waar het wel kan, is het beter om deze uit te zetten dan op de standby stand. Haal overbodige stekkers uit het stopcontact. Als je meerdere apparaten bij elkaar hebt staan, kan het handig zijn om deze aan te sluiten op een stekkerdoos met een aan/uit-schakelaar. 

Energiezuinige lampen

Ongeveer 14 procent van je stroomverbruik gaat op aan verlichting. En daarom is het de moeite om eens te kijken of je je lampen kunt vervangen door een energiezuinige variant. Sinds afgelopen jaar is er een nieuw label voor verlichting, waardoor je precies ziet hoe energiezuinig ze zijn. Dit label loopt van G (minst energiezuinig) tot A (meest energiezuinig).

Besparen op warm water

Besparen op warm water scheelt uiteindelijk ook een hoop op je verbruik. Hier bespaar je eenvoudig op door korter te douchen en een waterbesparende douchekop en mondstuk op de kraan te gebruiken. Laat de kraan bovendien niet langer lopen dan nodig.

Voor de lange termijn

Naast de tips waarmee je de aankomende winter extra kunt besparen op energie, is het ook belangrijk om te denken aan de lange termijn. Denk aan het extra isoleren van je woning, het aanbrengen van zonnepanelen of een warmtepomp om extra duurzaam te verwarmen. Als het gaat om een warmtepomp, is er ook de mogelijkheid om te kiezen voor een hybride warmtepomp die samenwerkt met je cv-ketel. Dit is vaak een lucht/water warmtepomp die voor het grootste deel zorgt voor het verwarmen van je woning. Alleen bij piekbelasting springt je cv-keel nog bij. En dat zorgt al voor een hele grote besparing.

Met behulp van de bovenstaande tips kun je aan de slag om energie te besparen. Doe er je voordeel mee!