4 vragen over ERP software beantwoord
Steeds meer bedrijven zien er de voordelen en toegevoegde waarde van in: ERP software. Maar wat is ERP software nu eigenlijk? Waar staat de afkorting ERP voor en wat houdt het in? Net zoals ieder ander software programma heeft ook ERP zowel voor- als nadelen. Maar wat zijn die voor- en nadelen? En is het ook mogelijk om in mijn bedrijf een ERP systeem te implementeren? Al deze vragen zullen in onderstaande blog beantwoord worden. Lees daarom snel verder!
Wat is ERP software?
ERP staat voor ‘Enterprise Resource Planning’. Met een ERP systeem kunnen de verschillende deelprocessen binnen een bedrijf geautomatiseerd én met elkaar verbonden worden. Alle informatie afkomstig van deze verschillende processen wordt verzameld in een soort centrale database en kan op ieder gewenst moment opgevraagd worden. Natuurlijk is het ook mogelijk om voor iedere bedrijfsfunctie apart een softwarepakket aan te schaffen met een eigen, afzonderlijke database. Nadeel hiervan is dat deze pakketten vaak niet in staat zijn om met elkaar te ‘communiceren’ waardoor de kans bestaat dat de verschillende processen langs elkaar heen lopen. Met ERP software worden de diverse bedrijfsfuncties, waaronder planning, boekhouding, relatiebeheer, inkoop, productie en logistiek in één systeem ondergebracht. Omdat er altijd actuele en complete informatie beschikbaar is, is het mogelijk om de processen perfect op elkaar af te stemmen. Wat zijn de voordelen van ERP software?Zoals hierboven al is benoemd, kan ERP software behoorlijk wat toegevoegde waarde bieden. Allereerst stelt ERP software een bedrijf in staat om diverse eenvoudige en regelmatig terugkerende werkzaamheden te automatiseren. Zo kan de focus worden gelegd op belangrijkere zaken. Omdat alle gegevens in een centrale database worden opgeslagen, kunnen de verschillende afdelingen beter met elkaar samenwerken en is het ook eenvoudiger om een uniforme werkwijze na te streven en kwaliteitsstandaarden te behalen. De gegevens uit de database kunnen realtime worden opgevraagd. En omdat de processen continu worden gemonitord en geanalyseerd, zijn rapportages altijd binnen handbereik. Dit maakt een snelle besluitvorming mogelijk. Wat zijn de nadelen van ERP software?Natuurlijk kent een ERP systeem ook enkele nadelen. In het begin zal de implementatie van ERP software uiteraard meer geld kosten dan dat het oplevert. Het kan even duren voordat het systeem optimaal geïmplementeerd is en je er de vruchten van kunt plukken. Naast geld kost het doorvoeren van een ERP systeem ook tijd. Gelukkig kun je er tegenwoordig voor kiezen om de ontwikkeling en implementatie van een ERP systeem uit handen te geven, bijvoorbeeld aan een bedrijf als TCOG. Zij zullen ervoor zorgen dat het systeem als een geoliede machine zal lopen en dat medewerkers vroegtijdig geïnformeerd en bij het proces betrokken worden.
Kan ook in mijn bedrijf een ERP systeem geïmplementeerd worden?
Uiteraard! ERP systemen zijn geschikt voor bijna iedere branche en sector. Van de productie, bouw en logistiek tot de ICT, educatie en gezondheidszorg. Een andere sector waar de laatste tijd veel gebruik wordt gemaakt van ERP software is de retailsector. Retail ERP software is dan ook ‘booming’ momenteel. Hetzelfde geldt voor ERP systemen binnen de fashion en de hospitality. |
https://www.tcog.be/ |