Enter in Blue
Image default
Banen en opleidingen

Job board

job board

Werkgelegenheidswebsites

Werkgelegenheidswebsites zijn specifiek ontworpen voor banen en carrières. Ze stellen werkgevers in staat om vacatures te plaatsen, en worden ook wel vacaturesites genoemd. Andere werkgelegenheidswebsites bieden werkgeversrecensies, loopbaanadvies en uitleg over verschillende functies en werkgevers. Via vacaturesites kunnen potentiële werknemers online naar vacatures zoeken, sollicitaties invullen en cv’s indienen voor geadverteerde functies.

Geschiedenis

In 1992 ontwikkelde Bill Warren online carrièrecentra als een non-profitorganisatie, ondersteund door 40 grote bedrijven. Deze centra boden werkzoekenden de mogelijkheid om cv’s te plaatsen en recruiters om vacatures te adverteren.

In 1994 werd Web Startup opgericht door Robert J. McGovern. Het was software die bedrijven hielp om vacatures op hun websites te plaatsen, inkomende e-mails te beheren en lijsten te genereren. Na een investering van $2 miljoen werd de software verplaatst naar een eigen website en hernoemd tot CareerBuilder in 1998.

In 1995 werkten zes grote kranten samen om hun vacaturepagina’s online te zetten onder de naam CareerPath.com, waaronder de Los Angeles Times, Boston Globe, Chicago Tribune, New York Times, San Jose Mercury News en Washington Post.

In 1999 zond Monster.com drie Super Bowl-advertenties uit, waarmee het snel naar de top van de online vacaturesites steeg. Hotjobs.com volgde met advertenties en een beursintroductie in augustus van hetzelfde jaar. Monster.com nam in 2010 HotJobs over van Yahoo voor $225 miljoen.

Carrièremogelijkheden

Vacaturesites bieden een breed scala aan vacatures, van algemene tot nichemarkten zoals techniek, rechten, verzekeringen, maatschappelijk werk, onderwijs, ontwikkeling van mobiele apps, groene banen en seizoensbanen. Gebruikers kunnen meestal hun cv uploaden en indienen voor beoordeling door potentiële werkgevers en recruiters.

Metasearch en Verticale Zoekmachines

Sommige vacaturesites zijn zoekmachines die resultaten van meerdere onafhankelijke vacaturesites samenvoegen, ook wel metasearch of verticale zoekmachines genoemd. Deze sites bieden een ‘one-stop-shop’ voor werkzoekenden. Spanningen tussen vacaturesites en sommige crawlersites hebben geleid tot beperkingen voor crawlers op platforms zoals Craigslist en Monster.com.

Niche Vacaturesites

Niche vacaturesites richten zich op specifieke sectoren en bieden zowel kandidaten als werkgevers gerichter vacatures en werknemers aan. Grote nichevacaturesites zoals Dice.com voor de IT-industrie zijn hier een voorbeeld van. Branche- en beroepsverenigingen bieden vaak hun leden de mogelijkheid om vacatures te plaatsen op de website van de vereniging.

Werkgeversrecensiesites

Werkgeversrecensiesites stellen voormalige en huidige werknemers in staat om recensies te plaatsen over hun ervaringen bij bedrijven. Deze sites kunnen management, arbeidsomstandigheden en beloningen bespreken, maar vermelden niet noodzakelijkerwijs vacatures.

Websites met Informatie en Advies

Veel vacaturesites bieden ook advies over het schrijven van een cv, sollicitatiegesprekken en andere onderwerpen van belang voor werkzoekenden. Sommige sites, zoals die in Canada, bieden informatie over de lokale arbeidsmarkt, arbeidsvereisten voor verschillende beroepen, relevante wet- en regelgeving en overheidsdiensten en subsidies.

Verdienmodel

Werkgelegenheidswebsites brengen werkgevers vaak een vergoeding in rekening voor het plaatsen van vacatures, meestal een vast bedrag voor een bepaalde periode. Andere sites werken op basis van een pay-for-performance-model, waarbij werkgevers betalen op basis van het aantal klikken op hun vacatures. Sommige websites in Japan zijn bekritiseerd voor het aanvankelijk gratis aanbieden van vacatures en vervolgens hoge vergoedingen te rekenen na afloop van de gratis periode.

Gevaren

Vacaturesites moedigen gebruikers aan om hun cv’s en contactgegevens te plaatsen, wat aantrekkelijk is voor website-exploitanten die toegang tot cv-bibliotheken verkopen aan headhunters en recruiters. Werkzoekenden moeten echter voorzichtig zijn bij het uploaden van persoonlijke informatie om te voorkomen dat hun gegevens in verkeerde handen vallen of worden gebruikt voor identiteitsdiefstal.

Ats Vacatures

 

https://www.dergatsjev.be/2024/06/vacature-plaatsen-en-verspreiden-de.html