Enter in Blue
Image default
Winkelen

Een van de oudste schoenenmerken in Nederland

Elegante schoenen

Toen ik een aantal jaar terug voor het eerst het schoenenmerk Floris van Bommel ontdekte was ik ten eerste onder de indruk van de mooie stijl schoenen. Het is niet makkelijk om schoenen te vinden als man die je voor elke gelegenheid kan gebruiken. Net zoals veel andere mannen ben ik niet een al te grote van shoppen en wil ik graag een paar goede schoenen die ik zowel naar werk als naar sociale gelegenheden kan dragen. Daarom vond ik de Floris van Bommel schoenen zo fantastisch. Ze hebben een elegant, hoogwaardig en professioneel design maar zijn tegelijkertijd casual en prima te dragen naar casual gelegenheden.

Rijke geschiedenis

Het was mijn verbazing dan ook toen ik me realiseerde dat Floris van Bommel onder het merk van Bommel schoenen valt en dat dit merk al sinds 1734 bestaat. Ik wilde graag me verder verdiepen in de fantastische geschiedenis van dit Nederlandse schoenenmerk. Van Bommel schoenen is een bedrijf dat al negen generaties bestaat. In 1706 ging de Brabantse schipperszoon Reynier van Bommel in Breda wonen en is daar hoogstwaarschijnlijk in de leer gegaan bij een schoenenmaker. Hij was namelijk in 1734 schoenen en laarzenmaker zo werd duidelijk uit vestebrieven uit de tijd. Dit jaar wordt daarom gezien als het oprichtingsjaar van het huidige bedrijf en Reynier van Bommel wordt gezien als de grondlegger van het bedrijf.

Gezond bedrijf

In 1795 verplaatsten de kleinzonen van Reynier het bedrijf naar Moergestel. De schoenenfabriek is nog altijd daar gevestigd. Het bedrijf bestaat nu 266 jaar en is daardoor een van de oudste schoenenbedrijven in Nederland. Dit betekent niet dat het bedrijf nooit moeilijke jaren heeft moeten doorstaan. Een van de zwaarste crises die het bedrijf moest overleven was de concurrentie in de jaren 60. Het was tijdens deze periode namelijk zo dat de Italiaanse modewereld Nederland begon te overspoelen met goedkope en modieuze schoenen. Tijdens deze periode verloor het bedrijf bijna een kwart van zijn fabrieken en het productievolume van de schoenen verminderde drastisch. Gelukkig was dit ook het moment dat Frans van Bommel het bedrijf in trad. Hij had een uitstekend gevoel voor de commerciële kant van he bedrijf en wist uiteindelijk door slim zakendoen het bedrijf de goede kant op te sturen.

Van Bommel schoenen zijn tot op de dag van vandaag een groot succes en erg gewild in Nederland en daarbuiten. Ook toen er concurrentie kwam van de lageloonlanden uit Azië wist van Bommel een substantieel van de markt voor zichzelf te houden.