Enter in Blue
Image default
Energie

Zo kun je een windmolen gebruiken op een boerderij in België

Dat veel boerderijen in Nederland gebruik maken van een eigen, kleine windmolen is niet zo heel verwonderlijk. Er zijn een aantal redenen te noemen die dit mogelijk maken. Als eerste voelen veel boerenbedrijven de plicht om te werken aan een vermindering van de belasting voor het milieu. Stroom die je zelf opwekt door een windmolen is een eerste goede stap in de richting. Het tweede voordeel is dat veel boerderijen de ruimte hebben om een windmolen neer te zetten. Doordat de boerderij vaak alleen in het landschap staat heb je meer profijt van de wind. Wil je een duidelijk beeld hebben van de mogelijkheden? Lees hier meer over de opties voor een windmolen in België.

De voordelen van een eigen windmolen

Als je ervoor kiest om een eigen windmolen te nemen dan zijn er een aantal voordelen die de moeite waard zijn. Ten eerste is het een manier om kosten te besparen. Natuurlijk is er de investering in de windmolen zelf maar de uiteindelijke kosten aan energie zijn als je meer dan € 6000 per jaar betaald dus zover omlaag te brengen dat het totaalbedrag lager uitkomt. Ten tweede is er het voordeel van de verduurzaming. Omdat we allemaal toegaan naar alternatieve stroom methode kan je als boerenbedrijf dit eenvoudig regelen. Het derde voordeel is dat je als agrarisch gebruiker gemakkelijker een windmolen kan laten plaatsen dan als particulier. Uiteraard is er wel een vergunning nodig maar in de praktijk wordt deze vaak toegekend.

Windenergie

Het gebruik van windenergie is een manier die vaak op weerstand lijkt te stuiten. Dat komt onder andere door het gebruik van de grote windturbines die gegroepeerd neergezet worden en waar je te maken hebt met de gevolgen van deze manier. De kleine windmolens die op een boerderij worden geplaatst, zijn van een andere orde. Zij maken minder lawaai. Het is er een op het erf van de boerderij. Daarnaast is de wind in België bijna altijd aanwezig waardoor je windmolen bijna nooit stil zal staan. Als je dan een combinatie maakt met zonnepanelen en energieopslag kan je in principe zelfvoorzienend zijn.

Eigen windmolen

Een eigen windmolen biedt dus allerlei voordelen. Maar toch is het verstandig om hier een goede partij voor te vinden die weet wat er allemaal komt kijken voordat je een eigen windmolen en eventuele andere zaken die hierbij van belang kunnen zijn geregeld hebt. Denk alleen maar aan de voorwaarden waaraan voldaan moet worden bij de aanvraag van de vergunning. Bekijk de website van EAZWind en je zult zien dat alles wat nodig is om tot een goede energievoorziening van je boerenbedrijf aanwezig is. Van een zelf ontworpen en gebouwde windmolen tot de kennis over energieopslag en een combinatie die gemaakt kan worden met de zonnepanelen. 

 

https://www.eazwind.be/