Enter in Blue
Image default
Bedrijven

Welk brandhout is het beste?

In de koude tijd van het jaar is een warm haardvuur heel fijn en erg sfeervol. Voor dit haardvuur heb je echter wel goed brandhout nodig. Maar wat voor brandhout is precies het beste? Of verschilt het per huishouden door de wensen van de bewoners? In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste brandhout en waarom de ene houtsoort niet altijd beter is dan de andere houtsoort.

 

Soorten brandhout

Het belangrijkste is dat het brandhout goed droog is. Hiervoor wordt brandhout in de regel ovengedroogd te koop aangeboden. Er zijn verschillende houtsoorten geschikt voor uw houtkachel. Ieder hebben ze hun unieke eigenschappen. De meest gebruikte houtsoorten voor de houtkachel zijn er vijf, namelijk:

  • Essenhout
  • Berkenhout
  • Elzenhout
  • Eikenhout
  • Beukenhout

 

Essenhout

Essenhout is veruit de meest bekende en meest gebruikte houtsoort voor de houtkachel. Het is een van de hardere houtsoorten, waardoor het langzaam brandt met mooie vlammen. De warmte die vrijkomt is vergeleken met de rest ook boven gemiddeld.

 

Berkenhout

Berkenhout heeft als bekendste eigenschap dat het makkelijk brandt. Er is relatief weinig zuurstof nodig om het vuur aan te steken. De andere kant is dat het hout ook sneller opbrandt dan de andere soorten. Wel geeft het hout felle vlammen. Mocht je dus kort willen stoken, dan is deze houtsoort misschien wel het best passend bij jou.

 

Elzenhout

Voor speciale kachels, zoals speksteenkachels en accumulerende kachels, is Elzenhout ideaal. De eigenschappen van deze houtsoort zijn het lichte gewicht, de hoge brandbaarheid en de heerlijke geur bij verbranding. Net als de vorige houtsoort is deze ook ideaal bij kort stoken en het snel verwarmen van de volledige ruimte.

 

Eikenhout

Voor grote haarden is eikenhout het meest geschikt. Het geeft de meeste warmte af en ruikt ook nog eens erg lekker. Net als essenhout is eikenhout ook erg hard, waardoor het langzaam brandt en dus lang mee gaat. Er ontstaat relatief weinig rook door de lage vochtgraad in het hout. Het vuur geeft een flink dansende vlam, wat de aanzicht alleen nog maar meer opvrolijkt. In Nederland is eikenhout erg populair en wordt het veel gebruikt.

 

Beukenhout

Beukenhout is te vergelijken met eikenhout. Ook deze houtsoort gebruikt met in de grotere haarden. Het is een harde houtsoort, waardoor je er lang mee kan stoken. Het geeft een zeer hoog warmterendement. Voor een snelle opwarming van de ruimte en een mooi vuur kiest u er het beste voor om een aantal blokken tegelijk aan te steken.

 

Conclusie

Er is geen beste houtsoort aan te wijzen, omdat de eigenschappen zo verschillend zijn en iedereen andere wensen heeft. Afhankelijk van je eigen woning en voorkeuren kies je dus de houtsoort die het beste bij jou past. Wel moet je rekening houden met de grootte van je eigen kachel. Sommige houtsoorten kan men alleen gebruiken in een grote haard. Gebruikt u deze houtsoorten toch in een te kleine haard, dan kan dat gevaarlijke situaties opleveren. Zo kan er teveel warmte vrijkomen of de vlammen te wild worden.