Enter in Blue
Image default
Bedrijven

De inkjet printer

Inkjet printers, ze zijn in veel soorten en maten verkrijgbaar. Thermische inkjet printers, klein karakter inkjet printers en continuous inkjet printer, om er maar een paar te noemen. Maar wat houdt een inkjet printer eigenlijk in?

Inkjet printers zijn printers die gebruik maken van vloeibare inkt die op het papier gesproeid kan worden. De Nederlandse benaming is inktstraalprinters. Het werkt eigenlijk heel simpel. Door met enige kracht een druppeltje inkt op het papier te spuiten worden er letters vormgegeven. Net als bij veel andere printers zijn ook inkjet printers beschikbaar in een kleur en zwart-wit variant.

De allereerste inkjet printer werd ontworpen in 1971. Echter kwam hij pas 13 jaar later op de markt. Het duurde dus nog even voordat de printer ook daadwerkelijk beschikbaar was voor de consument. De eerst inkjet printer die op de markt kwam, in 1984, was Thinkjet van het bedrijf Hewlett Packard (HP). Ook nu nog één van de grootste spelers in de markt. De ontdekking werd gedaan door een onderzoeker die spanning op filmtechnologie zette en het materiaal oververhit raakte.  

Het voordeel van inkjet printers is dat ze vrij goedkoop zijn. Door de technologie zijn de productieprocessen van deze printers dusdanig geoptimaliseerd dat ze tegen een goede prijs kunnen worden aangeboden. Ook is de printkwaliteit relatief hoog. Het nadeel van dergelijke printers is dat er heel veel geld wordt verdiend door de produceten aan inktpatronen. Op deze patronen verdienen de fabrikanten hun geld.

Inkjet printers zijn er overigens niet alleen voor de consument. Ook in het bedrijfsleven wordt er veel gebruikt gemaakt van printers. Bijvoorbeeld omdat er in het productieproces barcodes moeten worden geprint. Dit kan heel eenvoudig worden gedaan door een bar code printer aan te schaffen. Met zo’n codeersysteem maak je dit onderdeel een stuk eenvoudiger.

http://kba-metronic.com