Enter in Blue
Image default
Architectuur

De epoxyvloer – een perfecte vloerbedekking?

 

Epoxyvloeren zijn vloercoatings die in vele industrieën, winkels en huizen worden gebruikt. Epoxy is het uitgeharde eindproduct van epoxyhars. Het wordt gemengd met een aggregaat zoals kwartszand of iets dergelijks en een verharder. Door de reactie van de hars met de verharder ontstaat een bindmiddel.
Epoxyhars is een viskeus materiaal. Door het gebruik van katalysatoren verhardt het oppervlak binnen enkele uren.

Epoxy bestaat uit één zuurstofatoom en twee koolstofatomen en behoort daarom tot de epoxy-polymeren. Het is dus een tweecomponentenlijm die voor vele toepassingen wordt gebruikt, onder andere als coatinglak of in combinatie met glasvezels. De co-reactanten van de epoxy worden gebruikt als verharder en als uitharder, wat resulteert in een duoplastisch polymeer na uitharding.
Epoxyharsvloeren hebben een hogere hardheid dan beton en zijn meestal ook in andere kleuren verkrijgbaar.
Toepassingsgebieden

Epoxyvloeren zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en mogelijkheden. Deze worden gekozen afhankelijk van de te verwachten belasting in de betreffende ruimtes. Het draagvermogen van de vloer wordt gevarieerd door de dikte van de bekleding. Zo wordt bijvoorbeeld een lagere dikte aanbevolen in de woning of werkplaats dan in industriële installaties.
Epoxy wordt onder andere gebruikt voor metaalcoatings, in elektrische componenten zoals isolatoren of voor vezelversterkte kunststoffen, constructielijmen of als industriële vloerbedekking. Epoxyvloeren worden voornamelijk gebruikt in productiehallen en magazijnen, maar worden ook gebruikt in woningen, werkplaatsen, keukens, garages en gangen.

Voordelen van een epoxyvloer

De epoxyvloer heeft een aantal positieve technische eigenschappen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om duurzaamheid of compatibiliteit met temperatuurschommelingen. Bovendien is de vloer slijtvast, eenvoudig te reinigen en bestand tegen agressieve chemicaliën.
Farmaceutische bedrijven, bedrijven of voedselverwerkende industrie kiezen voor epoxyvloeren vanwege de waterafstotende eigenschappen, die het beton beschermen tegen bijtende stoffen, oliën en het binnendringen van vloeistoffen.

 

https://www.becosan.com/nl/