Als een boer de koe heeft gemolken zal de melk nog vrij warm zijn van temperatuur. Het is niet zo dat zodra de melk in de bewaartank zit, de melk gereed is voor de export. Er is een hoop aandacht nodig voor kwalitatieve melk en dit heeft ook vooral te maken met de temperatuur. Als de melk pas over 3 dagen geëxporteerd gaat worden, dan moet deze gekoeld worden tussen de 3 en 4 graden Celsius. Een voorkoeler is dus helemaal geen overbodige luxe binnen een boerderij. Deze voorkoeler is een geïsoleerde RVS tank met een koelaggregaat ingebouwd. Er zijn wel eisen gesteld aan de grootte van de tank. De tank moet ruimte bieden aan een melkproductie van 3 dagen. Deze 3 dagen is echt de max, want na 3 dagen kunnen er zich bacteriën gaan voordoen in de melk. Na deze dagen kan de melk oxydatie gaan vertonen, dit houdt in dat er vrije vetzuren zullen ontstaan. Dit kan als resultaat hebben dat de melk niet meer te drinken is en de melkproductie als verloren beschouwd kan worden. Er wordt niet alleen door cowhouse maar ook door andere instanties aangeraden om de melk op een constante lage temperatuur te houden. Ook is het van belang dat deze in het donker bewaard wordt, zodat de bacteriën geen mogelijkheid krijgen om te groeien. Ook mag je de melk niet laten ontmengen en laten klotsen. Dit heeft allemaal negatieve gevolgen op de smaak van de melk. Stof in de melk is ook geen pretje, daarom moet deze bewaard worden in een goed geventileerde, stofvrije ruimte. Er zijn 2 tanksoorten waar de melk in bewaard kan worden, de horizontale tanks en silotanks. Deze kunnen een directe en indirecte koeling bevatten om de melkkwaliteit in orde te houden. De consument wilt namelijk geen zure melk, terwijl er wordt gepronkt met dat de melk vers is. |
http://www.wijsmanhandelenadvies.nl/ |